EKO SAVJETI ZA ČIŠĆENJE...

Kako navode znanstvenici, pretjerana upotreba tekućina za čišćenje, posebno onih koje sadrže kemikalije za uništavanje plijesni, te sredstava za uništavanje kukaca ili osvježivača prostora, mogu potaknuti rast stanica raka, a krivac za opasnost od pojave raka dojke mogao bi biti kemijski spoj endokrini hormon (EDC).

ALTERNATIVA...

Alternativa korištenju klasičnih sredstava za čišćenje doma su:

- organska sredstva i preparati za čišćenje

koji su jednako učinkoviti, pomažu održati tvoje zdravlje i zdravlje okoliša, a rade se od biljnih i mineralnih sastojaka.

Zato evo nekoliko savjeta za eko čišćenje:

Svo čišćenje se može obaviti pomoću nekoliko proizvoda koji su potpuno sigurni, prirodni i ne sadrže kemikalije - soda bikarbona, ocat, sol, limun i eterična ulja.

Za grubo čišćenje: koristim pola limuna umočenog u sodu bikarbonu.

Svenamjensko sredstvo: koristim toplu vodu, sapun i sodu bikarbonu.

Osnovno čišćenje: ocat i voda.
Prostor se pomalo osjeti na ocat, ali taj miris isparava prilično brzo.

Spaljene tave: prvo ukloni skuhanu hranu i zagrij vodu...

Mrlje na šalici za kavu: vlažna sol.

Mrlje na Džezvi za kavu: ocat.

Čiščenje kamenca: čisti sa 1 šalice sode bikarbone te potom 1 šalice octa. Pokriti dok se čuje zujanje, a tada pusti kipuću vodu.

Za dezinfekciju svih površina: pola/pola alkohol-voda, sa 30 kapi eteričnog ulja čajevca, 20 kapi lavande i 20 kapi kadulje.

• Čišćenje mrlja od čaja

Mrlje od čaja na šalicama mogu se ukloniti limunovim sokom. Mrlje na rublju treba odmah dok su svježe natopiti ili istrljati hladnim mlijekom, a oprati na uobičajeni način.

• Čišćenje mrlja od crnog vina

Mrlju ne treba močiti. Treba je što prije posipati solju, utrljati i ostaviti da stoji oko 10 minuta. Nakon što se sol ukloni, ako mrlja nije u potpunosti nestala, istrljati još sokom od limuna ili otopinom limunske kiseline.

Mrlje od crnog vina mogu se preliti s malo rakije, ostaviti da se osuše i zatim oprati.
Mrlja se može preliti i bijelim vinom, a zatim očistiti limunovim sokom.